Reparera trasig Lightning laddkabel lätt som en plätt

Så här i början av året  har jag passat på att laga en hög av trasiga laddsladdar. När jag först såg Apples lightning kabel hoppades jag att eländet med glappande kontakter var slut, men nej så var det inte. Visserligen är själva anslutningen tåligare än de äldre men det hjälper inte om man drar ut kontakten genom att dra i kabeln eller att kabeln vrids.

IMG_0207

Steg 1:Ta bort det vita ”hårda” kabelhöljet eller alternativt en bit av det mjuka för att se vilka kablar som är av. För att komma åt kablarna kan kabelhöljet behöva tas bort, men i detta fallet hade anslutningarna inte lossat utan gått av i den mjuka delen. Lödpunkterna till kontakten är väl inkapslade och i detta fallet är det den röda ledaren som har kortslutits med den oisolerade ledaren. Det verkar som den oisolerade ledaren gnagt ner ett spår i den röda genom rörelser i kabeln då den kanske har snurrats. En reflektion är varför det skall finnas en oisolerad kabel ibland de isolerade, verkar misstänkt gjort för att förkorta livslängden!

IMG_0212

Steg 2. Skala och löd ihop. Skala av kabeländarna på den eller de kablarna som är av och löd ihop. Om man inte har lödkolv kan det gå att provisoriskt tvinna ihop de frilagda kabeländarna. Men det lär inte hålla speciellt länge. Eftersom den röda kabeln nu blir kortare behöver alla kablar bakas ihop i ett paket för att det inte skall bli för stor belastning på den röda.

IMG_0214

Steg 3. Isolera med limpistolen.
Enklast sättet jag kom på var att använda limpistolen och ”bygga” en isolering mellan den hoplödda kabeln och sedan utan på hela kabelpaketet in på metallhöljet. Det ser inte snyggt ut och det är rätt kladdigt men är snabbt och funktionellt.

IMG_0215

Steg 4. På med krympslang. Krympslang är en fantasisk innovation som gör de flesta lagningar mycket snyggare. Det går att krympa med vanlig hårtork om man inte vill använda värmepistol (men då riskerar man att smälta limmet).
Då jag inte ville klippa av och löda ihop alla kablarna av tidsskäl så får jag nu ta en krympslang som går att få över från lightning anslutnings-sidan. Den jag hade var ca 10mm och gick att få på med lite trixande. Problemet uppstod i andra ändan då det blev lite glapp. Men det går faktiskt att klippa upp smalare bitar krympslang och bygga på till en snyggare anslutning mot kabelsidan.

IMG_0217

Klart! En styck reparerad laddkabel som funkar utan problem. Det tog ca 40min första gången men gick på ca 20min på kabel nr 2. Dessutom har jag fått ett unikt uttryck på min sladd, väldigt bra då de gärna råkar få ”fötter” hemma hos mig. Känns väldigt ok att inte betala Apple 250kr för en ny sladd av lika undermålig kvalitet. Jag har hittills aldrig lyckas få nya laddsladdar via garanti på Apple produkter och har lagt ner att ens försöka. Förstår inte hur de lyckas trots uppenbara kvalitetsbrister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *