[:se]Silikonfärg som alternativ till giftig bottenfärg[:en]Erfarenheter av silikonbottenfärg under 2015[:]

[:se]En del i min verksamhet handlar om att testa tekniker som kan minska miljöpåverkan och ett området där behovet är stort är för för fritidsbåtar. Efter att ha spenderat några år som segelbåtsägare kan jag konstatera att båtägande är lika med stor kemikalieanvändning.

Min Ohlson 22 från 1974 har fått agera testplatform för olika lösningar för att minska miljöpåverkan där en av de första åtgärderna var att ta bort år av dålig bottenmålning med kopparfärg. Det var många kilo som försvann och jag fick samtidigt en bra indikation över konditionen på skrovet under vattenlinjen. Efter nogrann slipning var det dax för epoxiprimer och jag la på 6 lager som har suttit bra i många år förutom på järnkölen, där det ständigt släpper bitar. Så nu har jag inte bottenmålat på flera år, men det kräver att beväxtningen tas bort varje vecka under högsäsongen under Juli, Augusti. 2013  testade jag första gången Scrubbis. Scrubbs är en skrubbborste med teleskopskaft som eliminerar behovet av giftig bottenfärg.

Scrubbis produkten har utvecklats av innovatören Svante Bahrton för Östkustens mjukare påväxt och när jag testat på min båt på västkusten har den mjuka skrapan ganska omgående rivits sönder av havstulpaner. Men efter en enkel modifiering med en styvare kant har den fungerat bra.

Sedan något år erbjuder Scrubbis även en silikonbaserad bottenfärg som skall göra det betydligt svårare för havstulpanerna att få fäste. Under säsongen 2015 kommer jag testa färgen och nu i Maj är äntligen klar.

Färgsystemet bygger på enkomponentsfärger med dels en speciell primer och silikonfärg. Primern som är silverfärgad ger en hård yta och den transparenta silikonfärgen läggs på inom 15 timmar från primern. Det har varit en hel del jobb med att få en bra yta för primern och jag lyckades inte hinna inom 15h intervallet efter primern så det blev att matta ner den primade ytan med 600papper för säkerhet skull. Nästa utmaning var att se att silikonfärgen täckte då den är transparent. Lösningen blev att titta mot ljuset då det gick att se skiftningen. En enkel förbättring skulle vara att färga silikonfärgen för att enklare kunna se. Färgen sägs även minska motståndet i vattnet så det skall bli spännande att utvärdera.

IMG_20150516_092156IMG_20150516_101707_1[:en] 

IMG_20151017_080921

Sammanfattningsvis så har silikonfärgen fungerat mycket bra och videon visar hur enkelt det går att ta bort de havstulpaner som sitter kvar efter högtryckstvättning. Ett kritiskt moment är
hur högt tryck färgen tål. Trots att jag bad de som tvättade att ta det försiktigt så lyssnade de inte på det örat och på vissa ställen blåstes färgen bort. En lärdom är att rengöra med skonsammare metoder för att spara så mycket av färgen som möjligt. Det som skall bli intressant nästa vår är att se hur det går att bättringsmåla med primer + silikon på de ställen där de två lagren släppt. Om primern hamnar på silikonlagret kommer det inte fästa så detta kan ev vara ett tidsödande moment, men det återstår att testa i vår 2016.

Video som visar högtryckstvättat skrov där de kvarvarande havstulpanerna går lätt att ta bort. (Videon behöver laddas ner då jag inte lyckades bädda in på sidan.) LVID_20151017_100004 [:]

4 svar på ”[:se]Silikonfärg som alternativ till giftig bottenfärg[:en]Erfarenheter av silikonbottenfärg under 2015[:]”

  1. Hej,

    Såg just det här inlägget efter att ha börjat söka lite kring färgen. Vi står inför ett eventuellt byte inför nästa säsong, då båten ändå ska epoxybehandlas. Har du tagit upp båten än, och i så fall, hur gick det med snäckor, sjögräs och slem? Märkte du någon skillnad i fart i våras?

    1. jag kommer ta upp båten nu till helgen 17/10 och tänkte lägga ut bilder. Under sommaren har det varit lätt att ta bort påväxt med en tjockare microfibersvamp (köpt på biltema) när jag badat. Det jag har märkt då är att silikonfärg och primer släppt på vissa delar, framförallt på järnkölen. Skall se hur mycket det är när den tas upp. Troligen beror det på att underarbetet inte var helt tiptop. och att det blev lite längre tid mellan primer och silikon än vad som var specat på burken. Upplevde även båten som lite snabbare än tidigare.

  2. Ser mycket fram emot resultatet! Väldigt trevligt att du tar dig tid att svara och lägga ut bilder. Vi hade ett lager ”ostkustkoppar” på båten, och då lade jag en timmes jobb med bilruteskrapa innan Tjörn runt, och vi hade en smärre tulpanodling på botten när vi tog upp nu i måndags. Vi har en till stor del redan spacklad köl, så epoxyn där släpper i vart fall inte. Förhoppningsvis skulle det gå att få bättre fäste..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *