Skadliga mängder bly i vattenblandare

Svt rapporterar om att Hornbach stoppat försäljningen av vattenblandare från en svensk tillverkare då halterna bly från blandaren varit på en skadlig nivå. Varför finns det bly i produkter som skall leverera dricksvatten kan man ju undra. Orsaken är i materialet; mässing som oftast används i vattenblandare. För att mässing skall kunna gjutas och efterbearbetas bättre blandas en viss mängd bly in i smältan. Bly som sedan kan läcka ut under produktens användningsfas och vid resthanteringen. Mässing återvinns i stor utsträckning men problemet är att blyhalterna varierar stort i återvinningen.

Vattenblandare av mässing är ett typexempel på en sk inlåsningseffekt. En tillverkningsindustri är i detta fallet ”inlåst” i ett visst material och dess tillverkningsteknik ”gjutning” och ytbehandling som i detta fallet leder till risker för konsumenterna.

Det finns bra alternativ som tex blandare  gjutna helt i rostfritt som utseende och prismässigt kan konkurrera men de är inte så vanliga. Rådet om man är orolig är att spola ur vattenet länge.

Se inslaget i Rapport


Share
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Skadliga mängder bly i vattenblandare

  1. technology skriver:

    Hey, thanks for sharing so much helpful information with us.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>